Σελίδες

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

“Push”: Based on a Novel by Sapphire

Τίποτα δεν είναι εύκολο στο «Push» («Σπρώξε»). Ούτε καν το ευτυχές τέλος της πολύ άγριας ιστορίας με ηρωίδα μια 17χρονη μαύρη υπέρβαρη μαθήτρια που κακοποιείται (και σεξουαλικά) από τους δύο γονείς της. Είναι ήδη έγκυος για δεύτερη φορά από τον πατέρα της, φορέα του AIDS.
Αν ακούγοντας κανείς την ιστορία φαντάζεται ένα βαρύ μελόδραμα, η κριτική επιτροπή και το κοινό του Φεστιβάλ Σάντανς, των ανεξάρτητων ταινιών, ενθουσιάστηκε από την ταινία του Λι Ντάνιελς και της απένειμε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, το βραβείο κοινού, αλλά και της ερμηνείας στη Μονίκ, τη γνωστή ηθοποιό και TV περσόνα, που στο «Push» υποδύεται την τερατώδη μάνα της 17χρονης.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Σάφαϊρ, που κυκλοφόρησε το 1996 («Σπρώξε», εκδόσεις «Καστανιώτη») τραβώντας αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας. Η συγγραφέας-ποιήτρια (κατά κόσμον Ραμόνα Λόφτον, 57 ετών σήμερα) που ντεμπουτάρισε με το «Σπρώξε» στη λογοτεχνία δίδασκε επί χρόνια σε σχολεία του Μπρονξ και του Χάρλεμ και έζησε από κοντά ιστορίες ανάλογες μ' αυτήν της ηρωίδας της. Επιπλέον είχε πέσει και η ίδια θύμα βιασμού σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ δολοφόνησαν τη μητέρα και τον αδελφό της το 1986.
Επέλεξε ωστόσο να χαρίσει στην ηρωίδα της, Κλαρίς Πρέσιους Τζόουνς, την ευκαιρία να ξεφύγει από τον τρόμο και να αλλάξει εντελώς τη ζωή της. Την ίδια άποψη, «με μεγάλη τόλμη και τρομερή αυθεντικότητα», προσφέρει στους θεατές του και ο Λι Ντάνιελς, όπως ανέφεραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
Ο 49χρονος σκηνοθέτης, παραγωγός στο παρελθόν ταινιών όπως ο «Χορός των τεράτων» (που χάρισε στη Χάλι Μπέρι το Οσκαρ α' γυναικείου ρόλου) είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τα κοινωνικά προβλήματα της αφρο-αμερικανικής κοινωνίας. «Είναι τόσο σημαντικό για μένα», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Το αφιερώνω σε κάθε μέλος της μειονότητας που ζει στο Χάρλεμ, στο Ντιτρόιτ, στο Γουάτς, που κακοποιείται, που δεν ξέρει να διαβάσει, και όλοι εμείς του γυρίζουμε την πλάτη. Επιπλέον, αφιερώνεται σε κάθε ομοφυλόφιλο αγόρι και κορίτσι που βασανίζεται. Εάν τα κατάφερα εγώ, όλοι σας μπορείτε...».
Η 17χρονη ηρωίδα του, Πρέσιους Τζόουνς, οπλίζεται από την οργή αλλά και την ελπίδα για να εκμεταλλευτεί ό,τι της προσφέρεται. Ετσι εκτιμά τις συμβουλές της καθηγήτριάς της (την υποδύεται η Μαράια Κάρεϊ), βγαίνει από την άγνοια, μαθαίνει να διαβάζει και τελικά βρίσκει τη δική της φωνή γράφοντας. Στην ταινία, εκτός από την Κάρεϊ, συμμετέχει άλλο ένα μεγάλο όνομα της ροκ: ο Λένι Κράβιτζ στο ρόλο ενός νοσοκόμου. Πρωταγωνιστεί η νεαρή Γκάμπορι Σιντιμπέ στον πρώτο ρόλο της καριέρας της.
«Αν προσπεράσετε την Πρέσιους στο δρόμο, πιθανότατα δεν θα την προσέξετε», λέει ο σκηνοθέτης. «Αν δείτε την ταινία, δεν θα την ξεχάσετε ποτέ...».

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/01/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: