Σελίδες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με την απονομή των καθιερωμένων βραβείων έκλεισε η αυλαία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, του τρίτου σημαντικότερου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για τον οποίο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης δεν προσελκύει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, μέσων και λοιπών φορέων με την ίδια ένταση που το κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Νοεμβρίου. Με την ανεξίτηλη σφραγίδα του Δημήτρη Ειπίδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ και μια επιλογή από τις σημαντικότερες δημιουργίες και τάσεις στο χώρο του ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, το φεστιβάλ του Μαρτίου μοιάζει να είναι σχεδόν το καθαρόαιμο «φεστιβάλ» αυτής της χώρας. Καταδικασμένο, ωστόσο, όπως όλα τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ανα τον πλανήτη να μην διαθέτουν «κράχτες», γνωστά ονόματα της βιομηχανίας ή «μεγάλες ταινίες» και να απευθύνονται - σχεδόν αποκλειστικά - σε όσους έχουν αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια πως το είδος του ντοκιμαντέρ είναι ισοδύναμη πηγή κινηματογραφικής δύναμης όσο και η μυθοπλασία.
Η σημασία της «διαφορετικότητας» του γίνεται αντιληπτή εύκολα. Αρκεί κανείς να διακρίνει πως το κοινό που παρακολουθεί ντοκιμαντέρ μοιάζει εκ των πραγμάτων πιο ανήσυχο, πιο ενημερωμένο, έτοιμο να υποταχθεί ανεύ όρων στον πραγματικό σκοπό ενός φεστιβάλ που είναι να προκαλέσει, να γίνει αφετηρία συζητήσεων, να ανοίξει το βλέμμα σε έναν κόσμο που μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά.
Περιστρεφόμενο γύρω από το κεντρικό του αφιέρωμα στο αφρικανικό ντοκιμαντέρ (το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον του CNN σε μια ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη), το φετινό 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης κατάφερε να γιορτάσει την είσοδο του στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του με λιγότερες αίθουσες (αφού δύο από τις αίθουσες του λιμανιού ήταν κατειλημμένες!) αλλά περισσότερους θεατές (40.000 αύξηση από πέρσι) και φυσικά με μια σοδειά ταινιών από όλον τον κόσμο που φέρνουν πια επίσημα τη Θεσσαλονική ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως μαζί με το Αμστερνταμ και τη Λειψία.

Αν αναλογιστεί κανείς την τα τελευταία χρόνια εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας όσο και επίπεδο ανταπόκρισης του κοινού, λίγοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την μεγάλη σημασία του φεστιβάλ στην προώθηση ενός κινηματογραφικού είδους που μπορεί να παραμένει στο περιθώριο αλλά ταυτόχρονα είναι το μόνο που κοιτά στα μάτια ό,τι αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:

- Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα» απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Burma VJ - Reporting from a Closed Country» («Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ Από Μια Κλειστή Χώρα» του Άντερς Εστεργκααρντ
- Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία «Another Planet» («Αλλος Πλανήτης») του Φέρεντς Μολντοβάνι.
- Το νεοσύστατο βραβείο «Doc On Air» της ΕΡΤ που αφορά στην καλύτερη πρόταση διεθνούς συμπαραγωγής που συμμετείχε στο Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN απονεμήθηκε στο σχέδιο με τίτλο «Rush For Life» της Κέιτ ΜακΝότον.
- Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για καλύτερη ελληνική παραγωγή απονεμήθηκε στους «Λουόμενους» της Εύας Στεφανή ενώ για καλύτερη ξένη παραγωγή στο «Prodigal Sons» («Ασωτοι Υιοι») της Κίμπερλι Ριντ.
- Το βραβείο κοινού για την καλύτερη ελληνική παραγωγή διάρκειας άνω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση. Το βραβείο κοινού για την καλύτερη ελληνική παραγωγή διάρκειας κάτω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία «Βγήκαμε Από Τα Ρούχα Μας» της Ελλης Ζερμπινή.
- Το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή διάρκειας άνω των 45’ κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Burma VJ - Reporting From A Closed Country» («Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ Από Μια Κλειστή Χώρα» του Αντερς Εστεργκααρντ, ενώ καλύτερο ντοκιμαντέρ διάρκειας κάτω των 45’ αναδείχθηκε από το κοινό το ντοκιμαντέρ «Flowers Οf Rwanda» («Ανθη Της Ρουάντα») Νταβίντ Μουνιόθ. [Τα δύο Βραβεία Κοινού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη), συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ για την καθεμία, ενώ τα δύο Βραβεία Κοινού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη), συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ για την καθεμία. Ειδικά, όμως, για τις δύο ελληνικές παραγωγές, τα ποσά αυτά αυξήθηκαν κατά 26.000 ευρώ και κατά 18.000 ευρώ, αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, και με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού ντοκιμαντέρ].

Μανώλης Κρανάκης (http://www.cinemag.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: