Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥ


Μια ταινία για το τέλος ενός έθνους και την συνειδητοποίηση ότι η ταυτότητα δεν συνδέεται πια με τον τόπο γέννησης ή καταγωγής και ότι οι άνθρωποι πρέπει να ψάξουν μέσα τους για να αυτοπροδιοριστούν, γέννησε την ιδέα όπου στηρίζεται η ταινία.
Το φιλμ είναι τοποθετημένο στο Τίτο Βέλες, μια περιοχή των Σκοπίων, μολυσμένη επί χρόνια από αστικά απόβλητα, όπου συμβιώνουν τρεις αδερφές: η Afrodita, που έχει επιλέξει να μη μιλάει μετά το θάνατο του πατέρα τους και την εγκατάλειψή τους από τη μητέρα τους, η Slavica, που βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης, και η Safo που έχει βάλει στόχο να φύγει από το Τίτο Βέλες και να μεταβεί στην Ελλάδα, ως τελευταία ευκαιρία να ζήσει μια κανονική ζωή. Τρεις αδερφές, που προσπαθούν να βρουν την θέση τους, στον εκφυλιζόμενο κόσμο όπου ζουν.
Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ
“Το καλοκαίρι του 2003, διάβασα σε τοπική εφημερίδα μια τραγική είδηση για δύο αδερφές, που χάθηκαν μέσα στις φλόγες από πυρκαγιά που ξέσπασε στο πατρικό τους σπίτι. Οι δύο αδερφές βρέθηκαν απανθρακωμένες, να κρατάει η μια το χέρι της άλλης. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι και οι δυο έκαναν χρήση ηρωίνης και ότι η εξάρτησή τους ήταν μάλλον αυτή που οδήγησε στον άδικο χαμό τους. ”
Teona S. Mitevska



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥ
ΚΟΡΑΗ 4 ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: 18:30 / 20:30 / 22:30
(H αίθουσα διαθέτει κλιματισμό)

Η ταινία έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ:
Φεστιβάλ Βερολίνου
Πανόραμα Φεστιβάλ Κανών
Acid Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πουσάν
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (Ειδικό Βραβείο Επιτροπής)
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόντρεαλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: