Σελίδες

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Oscars: H Shortlist για την Ξενόγλωσση ταινία



Από το εξωτερικό με αγάπη

- Στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών, η Γερμανία με το «Σύμπλεγμα Μπάαντερ Μάινχοφ» του Ούλι Εντελ μετράει την όγδοη υποψηφιότητά της ως ενιαία Γερμανία (με Οσκαρ το 2003 για το «Πουθενά στην Αφρική» και το 2007 με το «Οι ζωές των άλλων»). Προ τείχους, έχει ως Δυτική Γερμανία άλλες οκτώ υποψηφιότητες, με Οσκαρ για το «Ταμπούρλο» (1980), ενώ ως Ανατολική Γερμανία έχει μία υποψηφιότητα, χωρίς νίκη.

- Η Γαλλία συμμετέχει με την υπ’ αριθμόν 35 υποψηφιότητα για το «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, κάτοχο του Χρυσού Φοίνικα των Καννών 2008. H Γαλλία έχει δώδεκα Οσκαρ.

- Η Ιαπωνία διεκδικεί για 12η φορά με το «Departures» του Γιοζίρο Τακίτα (έχει τρία Οσκαρ πριν από το 1957, πριν καθιερωθούν οι πεντάδες, τότε που το ξενόγλωσσο Οσκαρ δινόταν ως special Achievement award).

- Η Αυστρία, περσινή νικήτρια με τους «Παραχαράκτες» του Στεφάν Ροζοβίντσκι, διεκδικεί και φέτος (τρίτη υποψηφιότητα) με το «Revanche» του Γκλοτζ Σπίλμαν.

- Το Ισραήλ διεκδικεί για όγδοη φορά ένα βραβείο που του αρνήθηκαν εφτά φορές στο κατά τ’ άλλα «εβραιοκρατούμενο» Χόλιγουντ. Το «Βαλς με τον Μπασίρ» του Αρι Φόλμαν είναι το πρώτο κινούμενο σχέδιο που μπαίνει υποψήφιο στην ξενόγλωσση κατηγορία.

Παναγιώτης Τιμογιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: