Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Φίνο ερωτικό γαϊτανάκι με υπογραφή Ρενέ.

Η τελευταία δημιουργία του βετεράνου γάλλου σκηνοθέτη «Αγριόχορτα» ξεχωρίζει στην πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του 2010.
Είναι τόσο έντονη η ταυτόχρονη αίσθηση μελαγχολίας και χαράς που σου προκαλούν τα «Αγριόχορτα» («Les herbes folles», Γαλλία, 2009), η τελευταία δημιουργία του βετεράνου Αλέν Ρενέ, ώστε τελικά να μη σε ενοχλεί η μελιστάλαχτη νοσταλγία που αναδύει η ταινία. Αντιθέτως, καθετί στα «Αγριόχορτα», βασισμένα στο μυθιστόρημα «L΄ incident» («Το επεισόδιο») του Κριστιάν Γκαϊγί, νιώθεις ότι με έναν δικό του τρόπο σού μιλάει επειδή έχει όντως κάτι να σου πει. Ακόμη και τα άψυχα αντικείμενα, όπως οι γόβες της πρωταγωνίστριας ( Σαμπίν Αζεμά ) τις οποίες στην εισαγωγή της ταινίας ο φακός παρακολουθεί επίμονα, ή τα κάδρα, τα μπλοκ, τα βιβλία, οι πένες και τα ρολόγια που βλέπουμε διάσπαρτα ενώ η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά μας.
Στην πραγματικότητα, ο Ρενέ πλέκει ένα πολύ κομψό και πολύ φίνο ερωτικό γαϊτανάκι ανάμεσα σε έναν άνδρα προχωρημένης ηλικίας ( Αντρέ Ντισολιέ ) και στην εξίσου μεγαλούτσικη γυναίκα την οποία παρακολουθεί από τη στιγμή που βρίσκει το πορτοφόλι της (Αζεμά). Η σχέση τους αρχίζει τηλεφωνικώς, ενώ στην υπόθεση μπλέκεται ένας συμπαθέστατος αστυνομικός ( Ματιέ Αμαλρίκ ). Υπάρχει και ένα μυστηριώδες τρίτο πρόσωπο στην ιστορία ( Εμμανουέλ Ντεβός ). Με έναν περίεργο τρόπο όλοι οι ήρωες σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι ανεξάρτητοι αλλά συγχρόνως εξαρτημένοι, ενώ η φωνή του αφηγητή, σε συνδυασμό με τη μουσική του Μαρκ Σνόου («Χ-files»), δημιουργεί μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα: λες και το φιλμ κινείται σε έναν δικό του, ξεχωριστό κόσμο. Και σε καλεί με φιλόξενο τρόπο να τον επισκεφθείςκάτι στο οποίο βοηθάει πολύ η φωτογραφίατου Ερίκ Γκοτιέ.

Γιάννης Ζουμπουλάκης - ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: