Σελίδες

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βάιντα κερδίζει το Βραβείο Κριτικών Κιν/φου FIPRESCI για το Sweet Rush

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, η EFA Productions και η Διεθνής Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI ανακοίνωσαν στις 3 Δεκεμβρίου, 2009 ότι το Βραβείο Κριτικών Κιν/φου FIPRESCI της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το έτος 2009 απονέμεται στην ταινία ΓΛΥΚΙΑ ΕΞΑΨΗ (Sweet Rush) του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα.
Ο Γενικός Γραμματέας της FIPRESCI Klaus Eder επεσήμανε: «Για εμάς τους κριτικούς δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μεγάλη μας ευχαρίστηση που τιμάμε τον Βάιντα, ο οποίος έγραψε πραγματική Ευρωπαϊκή Ιστορία στον Κινηματογράφο από τα πρώτα κιόλας φιλμ (GENERATION, KANAL, ASHES AND DIAMONDS) και ο οποίος επηρέασε πολλές γενιές νέων δημιουργών.
Με αυτόν τον τρόπο, ως κριτικοί, αποδίδουμε τιμή και δείχνουμε τον σεβασμό απέναντί του. Το Βραβείο επίσης τιμά την τελευταία του ταινία ΓΛΥΚΙΑ ΕΞΑΨΗ (TATARAK / Sweet Rush). Δεν είναι καθόλου το τελευταίο του έργο όπως θα το έλεγε κάποιος, αλλά αντιθέτως ενός νέου πνεύματος που με τολμηρό και γενναίο τρόπο συμβάλλει στο άνοιγμα νέων πολύ ξεχωριστών προοπτικών για το σινεμά των Ευρωπαίων Δημιουργών του σήμερα». Ο Αντρέι Βάιντα θα παραστεί στην 22η τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στις 12 Δεκεμβρίου στο Μπόχουμ, όπου θα παραλάβει το Βραβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: