Σελίδες

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος είναι Αλβανός!

Σε μια γειτονιά, στην Ακαδημία Πλάτωνος, ζει ο Σταύρος, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, μαζί με τη γριά μητέρα του. Η ζωή του δεν πάει καλά. Η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει, ο ίδιος υποφέρει από αϋπνίες και οι Αλβανοί εξαπλώνονται στη γειτονιά. Το μόνο που κάνει είναι να κάθεται όλη μέρα μπροστά από το μαγαζί του μαζί με τρεις φίλους του και να σχολιάζουν τους Αλβανούς και τα λοιπά κακά της γειτονιάς. Μέχρι που στο πρόσωπο ενός Αλβανού εργάτη η μητέρα του θ’ αναγνωρίσει τον άλλο της γιο που είχε εγκαταλείψει πριν χρόνια. Ο κόσμος του Σταύρου καταρρέει.
Οχτώ χρόνια μετά την πρώτη του ελληνική ταινία μεγάλου μήκους, «My Sweet Home», αλλά και με έξι ταινίες για τη γερμανική κρατική τηλεόραση, ο Φίλιππος Τσίτος επιστρέφει με την «Ακαδημία Πλάτωνος» και κοιτά κατάματα ένα πολύ ευαίσθητο θέμα της νεοελληνικής πραγματικότητας: την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Ο ήρωάς του, ένας συνηθισμένος λαϊκός ‘ελληναράς’ που τρέφει ιδιαίτερη απέχθεια προς τους Αλβανούς μετανάστες, νιώθει να χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια του όταν αρχίζει και υποψιάζεται ότι έχει αλβανικές ρίζες. Σ’ αυτή ακριβώς την κρίσιμη στιγμή, επεμβαίνει η ωριμότητα και η μαεστρία του Τσίτου και σώζει την ταινία από το να γίνει ένα (αντι)ρατσιστικό μπάχαλο, κρατώντας επιδέξια τα σεναριακά χαλινάρια χωρίς να καταδικάζει ούτε και να αγιοποιεί, αφαιρώντας έξυπνα την όποια υπερβολή στη σκηνοθεσία και καθοδηγώντας τους ηθοποιούς του με έμπνευση, ειδικά τον Αντώνη Καφετζόπουλο ο οποίος κέρδισε άξια το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

ΣΠΥΡΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: