Σελίδες

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

FISH TANK



FISH TANK
Ζήσε, ερωτεύσου δώστα όλα!

Η δεκαπεντάχρονη Μία, που ζει με τη μικρότερη αδελφή της και τη μοναχική μητέρα της, προκαλεί διαρκώς προβλήματα στην οικογένειά της, στις παρέες, παντού. Μια μέρα, η μητέρα της φέρνει στο σπίτι το νέο φίλο της και η εμφάνισή του αλλάζει τη ζωή της.
Βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα για την προηγούμενη ταινία της, το «Red Road», η Άρνολντ επανήλθε στις Κάννες με τη δεύτερη ταινία της για να κερδίσει, αυτή τη φορά, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Μ' ένα πυκνό σενάριο, που δεν αποφεύγει τις δύσκολες σκηνές, η Άρνολντ καταγράφει την πορεία της ηρωίδας της με λεπτομέρεια, επιμονή και οξυδέρκεια, προσπαθώντας να διεισδύσει στον εσωτερικό της κόσμο. Στήνει πλάνα απλά, ακριβή, χρησιμοποιεί με έμπνευση τους χώρους για να σχολιάσει τα αισθήματα των χαρακτήρων της και αποσπά έξοχες ερμηνείες απ΄ όλους τους ηθοποιούς και, ιδιαίτερα, από τη νεαρή, μη επαγγελματία Κέιτι Τζάρβις, που ερμηνεύει εκπληκτικά τη Μία.

Η ΑΝΤΡΕΑ ΑΡΝΟΛΝΤ γεννήθηκε στο Ντάρφορντ του Κεντ, στις 5 Απριλίου του 1961. Από το 1998 έχει σκηνοθετήσει τρία φιλμ μικρού μήκους τα οποία έχουν αποσπάσει πολύ σημαντικές διακρίσεις («Milk» (1998, 10'), International Critics Week, Cannes, «Dog» (2001, 10΄), International Critics Week, Cannes) με κορυφαίο το «Wasp» (2003, 25΄) που τιμήθηκε με Βραβείο Oscar και άλλες 37 διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (Sundance , Toronto ). Το «Red Road» (2006, 113΄) ήταν η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία. Το σενάριο ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του workshop Σεναριογράφων στο Sundance το 2005, ενώ ήταν η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ως μέρος του project «Advance Party», όπου τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες καλούνται να αναπτύξουν τρεις διαφορετικές ιστορίες, στις οποίες όμως θα πρωταγωνιστεί η ίδια ομάδα χαρακτήρων. Το «Red Road» τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών το 2006, απέσπασε το Βραβείο Sutherland στο London Film Festival, 5 Βραβεία Bafta Σκωτίας για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Ανδρική Ερμηνεία και Γυναικεία Ερμηνεία και 2 Βραβεία BIFA για καλύτερη Ανδρική και καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία.

Κριτικές:
«Αν και ήρεμη, το «Fish Tank» είναι μια ισχυρή ταινία από έναν σκηνοθέτη με μια σθεναρή αντίληψη του κόσμου, η οποία είναι σε θέση να κάνει το Essex να φανεί σχεδόν εκφραστικό». Jonathan Romney ★★★★

«Ήταν σαφές ήδη από το «Red Road», το σκοτεινό και εθιστικό παραμύθι παρακολούθησης και εκδίκησης στη Γλασκόβη της Andrea Arnold ότι μια νέα Βρετανίδα κινηματογραφίστρια είχε κάνει την άφιξή της».
Tim Robey ★★★★

«Από την εποχή της Jane Campion («Μαθήματα Πιάνου») είχε το διεθνές σινεμά να δει ένα ταλέντο τόσο αδίστακτα συντονισμένο στην αυθεντική γυναικεία φωνή όπως η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Andrea Arnold»
Kevin Maher ★★★★
«Σε αυτή την ταινία, η Andrea Arnold επέδειξε την βαθιά γνώση και την ευχέρειά της στο να χειρίζεται το κοινωνικό – ρεαλιστικό κινηματογραφικό ιδίωμα. Η Jarvis δίνει μία ειλικρινή και ανοιχτή ερμηνεία που μπορεί να συγκριθεί με της Émilie Dequenne στη Rosetta των αδερφών Dardenne. Η σχέση της με τον Fassbender είναι που δίνει στο έργο τον «σφυγμό» του».
Peter Bradshaw

«Το «Fish Tank» είναι ένα κοινωνικό δράμα ιδιαίτερων εσωτερικών κόσμων και απροσάρμοστων ζωών που δραστηριοποιούνται με φόντο μια εικόνα επαρχίας που κόβει την ανάσα, χάρη στην εκπληκτική φωτογραφία του Robbie Ryan»
Philip Wilding ★★★★

Δεν υπάρχουν σχόλια: