Σελίδες

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Σίγουρα η ταινία της εβδομάδας!

Αν και σινεφίλ ξεπερνά σε ποιότητα την "κλάψα" του "Βιρτουόζου", το "γλυκανάλατο" της "Γυναίκας του ταξιδευτή" και το "βίντεο-κλιπίστικο" του "Gamer". Ο Κόρμακουρ είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος εκπρόσωπος της Ισλανδίας στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ενώ η τελευταία του ταινία, το "Inhale", άφησε καλές εντυπώσεις στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών.
Δράμα και κωμωδία, γκανγκ σκετσάκια και μαύρο χιούμορ, ο Ισλανδός σκηνοθέτης σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της επαρχιακής Ισλανδίας. Επίσης, αποδομεί τον σύγχρονο μεσήλικα στην πατρίδα του, με τα αδιέξοδα του και τα υπαρξιακά του, δεν ξέρει δηλαδή "που πατάει και που βρίσκεται" κάθε λεπτό. Πάνω απ' όλα όμως είναι μια φαρσοκωμωδία, που επιδιώκει μέσα από μια σειρά τραγελαφικών καταστάσεων να διασκεδάσει αλλά και να προβήματίσει τον θεατή.
Ο σκηνοθέτης του "Jar City" και του "101 Ρέικγιαβικ", είδε την ταινία του να κερδίζει επτά συνολικά βραβεία στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας. Η πορεία της μέχρι στιγμής στο εξωτερικό είναι μέτρια, πάνω απ' όλα όμως αυτό που μένει μετά τη θέασή της είναι μια γεύση από γλυκό του κουταλιού.

Νέστορας Πουλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: